top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverstephanvanvelthove

Hoe onderzoek human blijft


Ik ben geen robot. Zo eindigt de TV commercial Beleggen voor mensen van Triodos. Daarin wordt gesteld dat beleggen is overgenomen door computers maar dat we niet meer willen.


Het onlangs uitgebrachte B2B Marketing Trendrapport 2018 heeft als ondertitel How to make it human again? De behoefte aan relevanter en persoonlijker klantcontact is volgens dit rapport meer en meer manifest.


Er lijkt een trend te spelen dat we met de digitale transformatie ervoor willen waken ook voldoende human te blijven. Ook in het marktonderzoek zie je internationaal steeds meer verschijnen over humanizing research.

 

Waarover gaat humanizing research?

Enkele key words:

  • Empathie en mensen echt begrijpen bij survey design

  • In analyse veel aandacht besteden aan het ‘waarom en hoe’

  • Tegenstrijdigheden niet als hinderlijk ervaren, maar juist als menselijk

  • Durven nieuwe dingen naar voren te brengen

  • - ‘unleashing the creativity and passion of great researchers’


 

Anne Pettit schreef bijvoorbeeld People Aren't Robots: A practical guide to the psychology and technique of questionnaire design’ waarbij ze ervoor pleit om respondenten te behandelen als mensen: ‘Expect each one to behave like a human. And make mistakes.'


En dat geldt niet alleen voor survey design. Het is heel interessant dat er met de digitalisering zoveel mogelijk is qua sampling, dataverzameling en analyse. Maar hou daarbij ook het menselijke in stand. Het hoeft ook geen tegenstelling te zijn: be both digital & human!


Bij die human side of research wordt al gauw gedacht aan kwalitatief onderzoek. Om bijvoorbeeld verdieping te geven aan het waarom bij wat je vindt. Dat kan prachtige inzichten bieden. Maar ook kwantitatief onderzoek kan met voldoende human flavour en creativiteit veel insights bieden in the why and the how. En dat kan juist heel mooi aanvullen op de data analytics die met grote aantallen the what in kaart brengen.


Juist de digitalisering daagt ons uit ons diepere werk niet op de automatische piloot te doen. Maar met extra creativiteit, empathie en flexibiliteit om rationele én emotionele beslissingen van mensen te kunnen begrijpen. Precies die punten die het verschil maken in de menselijke factor.


Kortom: maak gebruik van digitalisering en kom op voor de human factor. Het is een combinatie die werkt.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page